Forkølelse og ondt i halsen

Forkølelse

Når du er forkølet kan du også få ondt i halsen. Zyx virker når du har rigtig ondt i halsen.

En forkølelse er en virusinfektion. En voksen person er forkølet 2-4 gange om året, mens børn oftere er ramt – de har 6-8 forkølelser om året. Særligt børn i alderen ½- 3 år bliver ramt af forkølelse. Personer med svækket immunforsvar er også mere udsatte end andre.

Symptomer på almindelig forkølelse

Forkølelse starter ofte med, at du har ondt i halsen, og en generel utilpashed i kroppen. Når de første symptomer aftager, vil du i løbet af få dage få løbende næse og senere tilstoppet næse samt hoste.

  • Træthed
  • Løbende/tilstoppet næse
  • Hoste
  • Ondt i halsen
  • Hovedpine
  • Evt. feber

Personer med astma eller andre kroniske lungeproblemer oplever ofte mere alvorlige symptomer. Det samme gælder for dem, der af en eller anden grund har et svækket immunsystem.

Halsbetændelse og forkølelse

Nogle gange vil du også få halsbetændelse, når du blevet syg af en forkølelsesvirus. Halsbetændelse er en infektion i eller omkring mandlerne. Du kan læse mere om halsbetændelse her.  

Bihulebetændelse og forkølelse

Du kan være uheldig at få bihulebetændelse i forbindelse med en forkølelse. Men det er kun 1 ud af 200 forkølede, der får sygdommen. Der er flere hulrum (bihuler) i ansigtsskelettet med åbning til næsen, og det er her betændelsen opstår. Infektionen går som regel over af sig selv, men lægen kan vælge at behandle med slimhinde-sammentrækkende stoffer. Ved kraftig bihulebetændelse vil øre-næse-halslægen punktere kæbehulen via næsen og foretage kæbehuleskylning.

Behandling af forkølelse

Der findes ingen effektive lægemidler mod forkølelsesvirus, og sygdommen plejer at gå over af sig selv i løbet af en uge. Men der findes en række håndkøbslægemidler, som kan lindre dine symptomer fx Zyx.

Hvad kan du selv gøre, når du er forkølet?

Det bedste du kan gøre er hvile dig og undgå stress samt fysiske anstrengelser. Her på siden har vi også samlet en række gode råd til dig med ondt i halsen. Dem kan du se her.

Hvordan undgår du at blive forkølet?

Forkølelsesvira smitter let mellem personer, derfor er det en god ide at holde afstand til personer, der er forkølede. Derudover bør du vaske dine hænder ofte, for at undgå smitte. Læs mere om, hvordan du kan undgå ondt i halsen.  

Hvornår bør du søge lægehjælp?

Forkølelse kræver sjældent behandling af en læge. Sygdommen går normalt over af sig selv efter 1-2 uger. Hvis du har feber mere end 3 dage, eller hvis feberen kommer tilbage efter at have været væk i et par dage bør du søge læge.

Medicin mod ondt i halsen

Host! Host! Medicin mod ondt i halsen

Ondt i halsen? Så tag en Zyx-sugetablet. Den virker, når du har ondt i halsen.

Læs mere
Fået ondt i halsen?

Fået ondt i halsen?

Vi har også samlet række tips til dig her på siden.

Se vores tips
viatris_logo

Du forlader zyxtablet.dk

Hvis du klikker på ”Fortsæt” nedenfor, forlader du dette affilierede Viatris-selskabs websted for at gå til et websted tilhørende en tredjepart, som alene er ansvarlig for dets indhold.