Halsbetændelse og ondt i halsen

Halsbetændelse

Halsbetændelse

Hvis du har fået halsbetændelse kan Zyx hjælpe dig med at tage smerterne

Halsbetændelse bliver også betegnet som tonsillitis, og er en form for infektion, som både vira og bakterier kan forårsage. Du får halsbetændelse, når der er betændelse på eller omkring mandlerne og slimhinderne i halsen. Halsbetændelse er dels en sygdom i sig selv, men ses også i sammenhæng med andre sygdomme - for eksempel forkølelse, influenza og kyssesyge (mononukleose).

Symptomer på halsbetændelse

  • Ondt i halsen
  • Synkesmerter
  • Nogle gange stråler af smerterne ud til ørerne
  • Rødme og irritation i halsen, hævede mandler evt. med belægninger
  • Feber
  • Hævede lymfeknuder øverst på halsen

Halsbetændelse pga. streptokok-bakterier

Når du har fået en halsbetændelse udløst af en streptokokinfektion vil du få hævede mandler med belægninger, få ondt i halsen, feber og dårlig ånde. Du vil i det hele taget føle dig svækket og meget dårlig tilpas.

Halsbetændelse pga. virus

De fleste halsbetændelser forårsaget af virusinfektioner er ofte milde og kommer i forbindelse med en forkølelse. Halsbetændelse udløst af coxsackie-virus vil derimod give værre symptomer. Du vil få små blærer på mandlerne og på den bløde del af ganen. Blærerne brister i løbet af et par dage, og der kommer sår. Sårene kan være meget smertefulde.

Behandling af halsbetændelse

Hvis du har fået en halsbetændelse pga. en bakterie kan lægen vælge at give dig behandling med penicillin. I langt de fleste tilfælde vil sygdommen dog går over af sig selv. Desuden skyldes halsbetændelse hovedsageligt en virusinfektion, og der er der ikke så meget andet at gøre end at lade immunforsvaret klare sagen.

Lindring af symptomer på halsbetændelse

Der findes en række håndkøbslægemidler, som kan hjælpe dig igennem en halsbetændelse, mens du venter på at sygdommen går over fx Zyx.

Hvad kan du selv gøre mod halsbetændelse?

Det bedste du kan gøre er at få hvile, og undgå at anstrenge dig. Synkesmerter lindres med varme eller klode drikke, blød kost og smertestillende håndkøbsmedicin som Zyx. Du kan læse mere om, hvad du selv kan gøre mod ondt i halsen her.

Hvornår skal du søge lægehjælp?

Halsbetændelse kræver sjældent lægebehandling. Sygdommen går som regel over af sig selv efter en uge. Hvis du får feber eller får andre symptomer bør du kontakte din læge eller tandlæge. Hvis symptomerne forværres inden for 3 dage bør du også søge læge.

Hvor kan jeg købe Zyx

Hvor kan jeg købe Zyx?

Du kan købe Zyx på på dit lokale apotek, i Matas eller i Coops supermarkeder - SuperBrugsen, Dagli'Brugsen, Kvickly, Irma, Fakta og Fakta Q.

Se hvor du kan købe Zyx online
Fået ondt i halsen?

Fået ondt i halsen?

Vi har også samlet række tips til dig her på siden.

Se vores tips
viatris_logo

Du forlader zyxtablet.dk

Hvis du klikker på ”Fortsæt” nedenfor, forlader du dette affilierede Viatris-selskabs websted for at gå til et websted tilhørende en tredjepart, som alene er ansvarlig for dets indhold.