Influenza og ondt i halsen

Influenza

Influenza

Zyx - virker når du har rigtig ondt i halsen

Influenza skyldes en influenzavirus, der skaber en betændelsestilstand i dine luftveje. Symptomerne på influenza kommer typisk er 1-4 dage efter du er blevet smittet. Smitten sker fx igennem hoste eller nys. Du kan smitte andre i op til et døgn, inden du selv begynder at føle dig syg, og de følgende 5-6 dage.

Symptomer på influenza

Når du har fået influenza vil du også opleve at få feber og muskelsmerter, fordi virussen spreder sig til andre dele af kroppen. Du vil i det hele taget føle dig meget utilpas. De typiske influenzasymptomer er:

 • Feber
 • Tør hoste
 • Muskel- og ledsmerter
 • Ondt i halsen
 • Løbende næse
 • Manglende appetit
 • Opkast – ses især hos børn

Du vil typisk være syg 1-2 uger med relativ høj feber den første uge. Træthed og hoste varer gerne lidt længere. Det er ikke usædvanligt, at der kan gå et par uger, før du føler dig fuldstædig på toppen igen.

Behandling af influenza

Pencillin og andet antibiotika hjælper kun på bakterier, og har derfor ingen effekt på en influenzavirus.
For de fleste personer er en influenza helt ufarligt, selv om det selv følgelig ikke er rart at være syg. Der findes dog en række håndkøbslægemidler, som kan lindre dine symptomer fx Zyx.

Influenza eller forkølelse?

De typiske influenzasymptomer er især feber kombineret med muskel- og ledsmerter, som du ikke vil opleve, hvis du er forkølet.

Hvad kan jeg selv gøre, når jeg har influenza?

Det bedste du kan gøre er at få hvile, og at undgå anstegelse. Når du har feber er det vigtig at få masser af væske. Synkesmerter lindres med varme eller klode drikke, blød kost og smertestillende håndkøbsmedicin som Zyx. Du kan læse mere om, hvad du selv kan gøre mod ondt i halsen her.  

Hvordan undgår du at få influenza?

Influenzavira smitter let mellem personer, derfor er det en god ide at holde afstand til personer, der er syge. En god håndhygiejne er vigtig, for at undgå smitte.  Du kan også nedsætte risikoen for at få influenza ved at blive vaccineret. Influenzavira forandrer sig hele tiden, derfor kommer der en ny vaccine hvert år. Vær opmærksom på at vaccinen ikke fjerner - men nedsætter risikoen for at få influenza. Læs mere om, hvordan du kan undgå ondt i halsen.

Risikogrupper og influenza

For de fleste personer er influenza en ufarlig men ubehagelig sygdom, men der findes nogle bestemte grupper af personer, som kan blive alvorligt syge af influenza. Derfor bliver de tilbud gratis influenzavaccination. Det drejer sig om:

 • Kronisk syge
 • Ældre over 65 år
 • Gravid og mere end 12 uger henne
 • Personer med andre alvorlige sygdomme, hvor egen læge vurderer, at influenza udgør en alvorlig sundhedsrisiko

Hvornår bør jeg søge lægehjælp?

Influenza kræver sjældent lægebehandling. Sygdommen går normalt over af sig selv efter 1-2 uger. Hvis du har feber mere end 3 dage, eller hvis feberen kommer tilbage efter at have været væk i et par dage bør du søge læge.

Medicin mod ondt i halsen

Host! Host! Medicin mod ondt i halsen

Ondt i halsen? Så tag en Zyx-sugetablet. Den virker, når du har ondt i halsen.

Læs mere
Hvor kan jeg købe Zyx

Hvor kan jeg købe Zyx?

Du kan købe Zyx på på dit lokale apotek, i Matas eller i Coops supermarkeder - SuperBrugsen, Dagli'Brugsen, Kvickly, Irma, Fakta og Fakta Q.

Se hvor du kan købe Zyx online
viatris_logo

Du forlader zyxtablet.dk

Hvis du klikker på ”Fortsæt” nedenfor, forlader du dette affilierede Viatris-selskabs websted for at gå til et websted tilhørende en tredjepart, som alene er ansvarlig for dets indhold.